BURANO, ITALY
Dacă ajungi în Veneția, alocă o zi pentru vizitarea insulelor Burano și Murano, nu o să-ți pară rău. În postarea despre vizita noastră în Murano, am făcut câteva precizări cu privire la cazare și transport.
Aflat la doar 40 min de Veneția, Burano, un arhipelag de patru insulițe unite între ele prin poduri, este cel mai colorat loc pe care am avut ocazia să-l vad, iar ca fotograf… this is heaven! Fiecare casă este vopsită intr-o altă culoare, armonios aleasă, dar nu întâmplător, deoarece pentru schimbarea culorii, locuitorii trebuie să obțină aprobarea autorităților și primesc un paletar al culorilor admise pentru zona respectivă.
Dar Burano nu este cunoscut doar pentru casele viu colorate, ci și pentru producția de dantelă care datează din secolul al XVI-lea. Comerțul cu dantelă suferă o scădere in secolul al XVIII-lea, însă industria se relansează în 1872 când în Burano se deschide o școală de producere a dantelei, astăzi școala funcționând ca și muzeu - Museo del Merletto. În prezent, foarte puține broderii mai sunt realizate manual ca urmare a industrializarii.
Ca și în Murano, dacă vă doriți un souvenir, mare atenție. În marea lor majoritate, broderiile provin din țări asiatice. Pe insulă mai trăiesc câteva femei care stăpânesc arta brodatului punto in aria, iar obiectele brodate sunt considerabil mai scumpe decât chinezăriile de la tarabe. Eu nu mi-am luat suveniruri, dar am rămas cu paleta de culori pe retină și asta mă umple de energie și optimism ori de câte ori revin cu gândul la Burano.
MURANO, ITALY
Anul trecut am ajuns în Veneția doar pentru o zi, motiv pentru care nu am reușit să vizităm și vestitele insule Murano și Burano... asta însemnând că o nouă mini-vacanță era “on my bucket list”. Anul acesta, în august, am reușit să ajungem în zonă tot pentru o singura zi, așa că ne-am planificat să ajungem pe insule fără să mai zăbovim prin Veneția, deși tentația era mare.
Cazare.
Noi am stat în Mestre, la Elite Hotel Residence și am mers cu transportul public pană în Veneția (15 min) – tram line T1 care circulă cam din 10-n 10 min și costă undeva la 3 euro/dus-întors/pers. Stația e la 5 min de hotel.
Transport.
Ca să ajungi pe insule, singura modalitate este cu vaporetto pe care-l iei din Veneția, stația Fondamente Nove.
Poți opta pentru un tur ghidat Murano - Burano - Torcello care costă 20 euro, însă timpul pe care-l petreci pe fiecare insulă este de 1h. Dacă Torcello se poate vizita într-o oră, Murano în două ore, cu Burano, lucrurile stau cu totul altfel… eu aș fi stat cel puțin 3 zile acolo.
Așa că, am ales să luăm un abonament pentru 24h (tot 20 euro) și să ne facem singuri traseul, plus că, în felul astă poți vizita și celelalte insule ( ex. Lido, dacă vrei să petreci o zi la plajă).
Linia 12 face legătura între Veneția și insule, iar noi le-am vizitat în ordinea asta – Murano, Torcello și la final cireașa de pe tort, Burano.
MURANO
Recunoscut în toată lumea pentru calitatea sticlei și nuanțelor de culoare care se pot produce (unele ținute secrete de fabrici cu tradiție în Veneția), Murano a fost până în secolul al XII-lea un sat pecăresc și a prosperat ca port și centru de comerț. În jurul anului 1291, autoritățile venețiene au decis mutarea tuturor producătorilor de sticlă din Veneția în Murano pentru a preveni un posibil incendiu devastator, majoritatea caselor și podurilor fiind construite din lemn la acea vreme.
În prezent, pe insulă mai sunt doar câteva ateliere de fabricare a sticlei, iar meșteșugul se transmite din tată în fiu. Sunt ateliere în care poți asista gratuit la o prezentare scurtă de modelare a sticlei, aceasta fiind obținută dintr-un nisip special supus la temperaturi de 1500 grade. Fiecare atelier are și un magazin de prezentare din care turiștii își pot cumpăra bijuterii, figurine și obiecte decorative din sticlă de Murano, ștanțate Vetro Artistico Murano (se găsesc falsuri made in China chiar și în magazinele din Murano, așa că verifică pe ce dai banii).
Dacă vrei să descoperi istoria dinastiilor meșterilor sticlari din Murano, poți vizita Museo del Vetro aflat în Palazzo Giustinian unde am înteles că sunt mostre de sticlă din vremea egiptenilor și până-n prezent. Noi nu am apucat să-l vizităm.
Pe lângă atelierele de sticlă și magazinele de suveniruri, sunt și câteva biserici care merită vizitate dacă tot sunteți în Murano. Bazilica Santa Maria e San Donato datează de la începutul secolului al XII-lea și se remarcă prin pardoseala din marmură și mozaic de sticlă. Biserica di San Pietro Martire, care a fost construită în secolul al XV-lea și apoi reconstruită în 1511 după ce un incendiu a distrus-o, conține câteva picturi realizate de Giovanni Bellini.
Turnul cu ceas din piazzeta Campo Santo Stefano, a fost construit pe locul unei foste biserici și datează din secolul XIX. Opera din sticlă de Murano Natale di luce in una cometa di vetro aflată lângă turn îi aparține lui Simone Cenedese și se traduce Crăciun luminos într-o cometă de sticlă.
Wells Blog
Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Maecenas faucibus mollis interdum. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.